Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2016 12:55 - Най-големият упрек към ЕС е, че той дискредитира Европа
Автор: vladostoy Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

(това е частичен превод на статия на френския философ Ален дьо Беноа)

И за еврофилите, и за еврофобите един факт е очевиден: никога Европа не се е развивала толкова зле. Защо?

Свидетелствата за това се трупат едно върху друго: продължаваща криза на еврото, „не“-то на Дания от 3 декември 2015 г. (когато с референдум Дания преустанови участието си в европейските програми за сигурност; т.е. на тази дата Дания отказа да е част от един унитарен Европол, който да й налага норми на сигурност, различни от национално одобрените), безконтролни вълни от имигранти, социален гняв, бунтове на фермерите (във Франция от февруари насам), влошаване на финансовите перспективи, нарастване на публичните дългове, възход на популистките, „консервативните“ и евроскептичните движения. Може да се добави и британският референдум за принадлежност към ЕС, който сам по себе си е прецедент.

От Европа се очакваше независимост, сигурност, мир и просперитет. А се постигна васалност по отношение на НАТО, война на Балканите, деиндустриализация, селскостопанска криза, рецесия и режим на ограничения (икономически и финансови).

Всички европейски центрове за взимане на решения остават в ръцете на международни инстанции, което означава, че суверенността (политическа, икономическа, военна, финансова, бюджетна) вече е химера.

Днешна Европа е неспособна да се обедини около зачитането на множеството от национални „ние“, т.е. от колективните съществувания, които битуват в нейните недра. Тя никога не е искала да се изгради като автономна сила, а като един голям пазар, едно пространство на свободна размяна, организирано на единствения принцип за правата на човека, без колективно обвързване и задължение към нещо общо. От самото си начало     тя се изгражда като се тръгна от икономиката и търговията, вместо от политиката и културата. Основополагащата идея беше, че подобно на зъбчат механизъм икономическото гражданство неизбежно ще бъде последвано от политическо гражданство. Случи се обратното.

Съгласно либералния диктат за „без-граничност“, Европа искаше да се обедини в една „универсална“ перспектива, придържайки се към абстрактни понятия без никакви културни и исторически корени, които биха имали смисъл за народите. Далеч от това да предпази европейците от глобализацията, ЕС се превърна в един от основните й вектори. Вместо да търси появата на една обща политическа воля, изградена върху съзнанието за единна съдба, той избра да се отвори към света, без да осъзнае, че не може да се адаптираш към външните обстоятелства, без да притежаваш един вътрешен принцип. Далеч от това да се постави в перспективата на един многополюсен свят, той се постави в служба на една „религия на човечеството“, предначертавайки по такъв начин един космополитен ред, изграден върху универсализацията на либералната демокрация (оксиморон, чийто точен смисъл е подчинение на демократичните процедури на системата на пазара).

 

 

http://www.bvoltaire.fr/alaindebenoist/le-plus-grand-reproche-que-lon-puisse-faire-a-lunion-europeenne-cest-davoir-discredite-leurope,245039?utm_source=La+Gazette+de+Boulevard+Voltaire&utm_campaign=010f3b9f91-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_71d6b02183-010f3b9f91-30570973&mc_cid=010f3b9f91&mc_eid=2e1a273a05



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vladostoy
Категория: Политика
Прочетен: 301415
Постинги: 235
Коментари: 390
Гласове: 391
Блогрол
1. Архивите на БКП
2. Банките, политиците, специалните служби
3. Българският проблем
4. ВИП клиентите на ДДС мафията
5. ДОКЛАД НА КОМИСИЯТА ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И ДО СЪВЕТА Паметта за престъпленията, извършени от тоталитарните режими в Европа
6. Здравната реформа
7. Цената на нашия вот
8. Защо липсва българската приказка за комунизма?
9. България все още няма доктрина за националния въпрос
10. Българската енергийна "политика"
11. Проблемът е системата
12. Ноам Чомски за общественото образование
13. Българите скоро ще си намерят нов "надеждоносец"
14. Състоянието на нещата
15. Как се харчат държавни пари
16. Върхът на айсберга
17. Прелестите на социализма
18. Властта трепери да не се събудят гражданите
19. Доброто в страната на тарикатите и продажниците
20. Властта: най-големият престъпник в България
21. Архитектите на ЕС не са целели това да бъде демокрация